Muis & toetsenbord gebruik optimaliseren


  Toetsenbord


  7 tips om uw toetsenbord zo optimaal mogelijk te gebruiken:

 • Leer u zelf aan om zachter de toetsen aan te slaan. Het toetsenbord mag tijdens het typen niet verschuiven.
 • Zet het toetsenbord recht voor u neer. Type niet met een gedraaid bovenlichaam.
 • De snoeren voor muis en toetsenbord dienen zo lang te zijn, dat u ze zo praktisch mogelijk neer kunt zetten. Wanneer u draadloze apparaten gebruikt heeft u hier geen last van.
 • Laat uw onderarmen op de tafel rusten en uw ellebogen op de armleggers van de bureaustoel. De hoek tussen uw bovenarmen en onderarmen dient 90░ te zijn.
 • Wanneer u blind met tien vingers kunt typen, hoeft u niet steeds naar beneden te kijken. Dit ontlast de nek. Om dit te trainen kunt u een aantal blind-type programmaatjes downloaden via deze site.
 • Wanneer u een full size toetsenbord heeft (met ge´ntegreerd numpad gedeelte rechts van het toetsenbord), leg dan de muis tussen u en het toetsenbord in, wanneer u langere tijd gaat muizen. U muist dan dus voor uw toetsenbord met de muis in de verlengde richting van uw arm. Wanneer u een mini toetsenbord heeft (zonder numpad gedeelte) kunt u de muis rechts van het toetsenbord leggen. De gedachte hierachter is dat u uw arm niet moet optillen (reiken) om te wisselen tussen toetsenbord en muis, zodat de onderarm en de elleboog ten alle tijden ondersteund blijven.
 • Gebruik, wanneer dat kan, functietoetsen en Sneltoetsen. In deze link vindt u een uitgebreid overzicht van alle mogelijke sneltoetscombinaties en een kort overzicht van de meest gebruikte sneltoets combinaties. Niet alleen erg handig, maar u verminderd het muis gebruik hiermee aanzienlijk. De muis veroorzaakt aanzienlijk meer spierspanning dan het gebruik van het toetsenbord.

  Muis


  In 4 stappen uw muis zo optimaal mogelijk instellen:

  Klik achtereenvolgens op: Start (links ondering); Control Panel; Mouse; Pointer options. Stel hier het volgende in:
 • Stel de muis langzamer in. U hoeft de muis dan minder nauwkeurig te bewegen. Hierdoor werkt u met minder aangespannen spieren.
 • Zet de optie aan waardoor de muis pointer automatisch naar de dialoog box springt aan.
 • Zet de dubbelklik snelheid lager.
 • Stel de Windows Explorer zo in dat u maar ÚÚn keer hoeft te klikken in plaats van te hoeven dubbelklikken: Open de Windows Verkenner; klik in de menu balk op 'folder options' of 'map opties'; Selecteer single-click-open (hoover-to-select). Dit scheelt u veel muis kliks. Ook andere programma's bieden deze mogelijkheid, probeer hier zoveel mogelijk gebruik van te maken.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief met aan-
biedingen en nieuws.

Sieso
Weesperstraat 118-T
1112 AP Diemen
Nederland
T +31 (0)20 4861 705
F +31 (0)20 4861 790

Contact met Sieso - Simple Ergonomic Solutions